Hoe bereken ik de rug dikte voor mijn proefschrift?

Waarom wil je de rugdikte van een boek bepalen? Dat is voor iedereen die een boek er netjes uit wil laten zijn een vaststaand feit. Bij al je vragen over rug dikte en de omslag van je proefschrift kun je ons benaderen voor advies.

gerwald

Gerwald Hullegien
je persoonlijk proefschrift coördinator

0318 645688

 

 

 

favicon

Hoe bereken ik de rugdikte voor mijn proefschrift?

Wanneer je de rugdikte van de omslag voor je proefschrift wilt bepalen ga je uit van het aantal pagina’s van het binnenwerk. Hoe meer pagina’s, hoe dikker je boek en hoe meer mm de rugdikte bevat. Een eenvoudig rekensommetje is een goed uitgangspunt om te bepalen hoe dik het boekblok ongeveer wordt. Met het boekblok bedoelen we de stapel pagina’s van het binnenwerk zonder omslag. Het boekblok wordt machinaal met enige druk samen gebracht voordat het omslag er omheen wordt gelijmd. Echter alleen een rekensommetje volstaat niet.

We nemen een voorbeeld: Je hebt besloten om 100 grams G-print HVO te gebruiken. In praktijk blijkt dat er een klein verschil is (in de dikte van het boekblok) tussen verschillende leveranciers. Wanneer je enkel een rekensommetje hebt gemaakt zonder dit in de praktijk te toetsen, kun je toch onnauwkeurig uitkomen met je rugdikte en de titel die je zo netjes in het midden had geplaatst. Want wat blijkt: het G-print 100 grams gestreken HVO van leverancier X is iets dikker dan van leverancier Y. Daarom adviseren wij altijd navraag te doen bij de drukker wat de daadwerkelijke rugdikte moet zijn voor het aantal pagina’s dat jij hebt. Een andere optie is dat je een open bestand van je omslag meestuurt naar de drukker met het verzoek om voor jou de rug aan te passen. Dit is een service die wij altijd aanbieden!

Waarom wil je de rugdikte van een boek bepalen? Dat is voor iedereen die een boek er netjes uit wil laten zijn een vaststaand feit. De reden is doorgaans dat je midden op de rug de titel van het boek of proefschrift netjes gecentreerd gedrukt wilt hebben! Een andere reden kan zijn dat je afbeelding door moet lopen vanaf de voorkant. Ook op de voorkant van de omslag moet de tekst op de juist plaats komen te staan en daarmee hangen het voorblad en rugdikte nauw met elkaar samen. Bij al je vragen over rug dikte en de omslag van je proefschrift kun je ons benaderen voor advies.