Proefschrift vormgeving

EEN PROFESSIONELE OMSLAG

Een wijs gezegde luidt: “you can’t judge a proefschrift by it’s cover”. Toch is het de omslag van uw proefschrift die voor de eerste indruk zorgt. Bij Proefschriftenprinten.nl ondersteunen wij u in het ontwerpen van een passende omslag. Zo kunnen wij u voorzien van tips & tricks, maar wij kunnen ook het volledige ontwerpproces bij u uit handen nemen. Uw proefschrift wordt voorzien van hoogwaardig glanslaminaat of krasvast matlaminaat.

Gratis uitnodigingen

Wij voorzien uw proefschriften gratis van een uitnodiging voor de dag van uw verdediging.


Proefschrift vormgeven

Bij een proefschrift gaat alle aandacht uit naar de inhoud. De vormgeving is altijd van ondergeschikt belang. Niettemin is het belangrijk om ook goed na te denken over de opmaak van uw proefschrift. Een goede opmaak zorgt voor een professionele uitstraling en het bevordert de leesbaarheid van uw proefschrift.

Proefschrift vormgeven: het binnenwerk

Veel tekst, tabellen, grafieken en afbeeldingen; het kan al snel leiden tot een onoverzichtelijk geheel. Neem daarom de tijd om tot een goede opmaak van uw proefschrift te komen. U kunt dit ook uitbesteden aan een van onze vormgevers.

Binnenwerk laten vormgeven door proefschriftenprinten.nl

Heeft u zelf niet de tijd of kennis om uw proefschrift volledig op te maken? Of wilt u gewoon zeker zijn van een professioneel resultaat? Geef de volledige opmaak dan uit handen aan één van onze vormgevers.

Voor onze vormgevers is het vooral van belang dat zij alle documenten op een juiste manier krijgen aangeleverd.

Zelf de opmaak van het binnenwerk verzorgen

Voor hen die zelf hun proefschrift gaan vormgeven hebben wij een aantal tips en richtlijnen.

Werken in Word – Hoewel Word niet de uitgebreide opties heeft zoals een grafisch programma als InDesign, is het prima geschikt om het binnenwerk vorm te geven. Stel het papierformaat bij voorkeur gewoon in op A4, stel de marges rondom in op 2,5 cm en gebruik voor de reguliere tekst lettergrootte 12.

i De marge is de afstand tussen de rand van het papier en de tekst.

U kunt het papierformaat ook direct instellen op het ware formaat: 17 x 24 cm. In dat geval stelt u de marges in op 2 cm (boven en onder) en 1,75 cm (links en rechts). Gebruik lettergrootte 9,5.

Het lettertype – Het lettertype of font heeft een groot effect op de leesbaarheid en de uitstraling van de pagina’s. De eerste keuze die u zult moeten maken: met of zonder schreef? Mét schreef zorgt voor een klassieke uitstraling, zonder schreef is strakker en modern.

U kunt niet zomaar ieder willekeurig lettertype selecteren. Met name wanneer uw proefschrift veel speciale tekens bevat, is het van belang om eerst te controleren of deze tekens aanwezig zijn binnen het lettertype.

Veelgebruikte lettertypes zijn: Helvetica, Calibri en Sabon. Onze vormgevers adviseren u overigens graag op dit gebied.

Regelafstand – De afstand tussen de regels moet niet te klein of te groot zijn. Een regelafstand van 1.2 tot 1.4 is goed leesbaar.

Afbeeldingen en figuren – Een mooie en scherpe weergave van afbeeldingen vraagt een minimale resolutie van 300 DPI.

Ook voor grafieken adviseren wij zo hoog mogelijke resolutie te hanteren, met daarbij een minimale lijndikte van 0,5.

Zwart/wit en kleur – Omdat wij proefschriften digitaal drukken, maakt het niet uit welke pagina’s in kleur zijn opgemaakt, deze kunnen willekeurig door het document verspreid zitten.

Aanleveren – Lever uw proefschrift aan als één PDF (exclusief omslag), in hoge kwaliteit/resolutie.

Template downloaden  Maakt u of uw vormgever gebruik van Adobe InDesign? Download dan ons handige template voor de inhoud van het proefschrift met daarin de juiste afmetingen, marges en afloop.

 

PROEFSCHRIFT AANLEVEREN

Laat u uw proefschrift opmaken door onze vormgevers? Dan is het belangrijk dat u uw proefschrift aanlevert volgens onderstaande richtlijnen. Op deze manier kunnen wij op een goede en snelle manier werken.

Verzorgt u de opmaak van uw proefschrift zelf? Dan stuurt u ons een hoge resolutie PDF van het complete binnenwerk (zonder snijtekens) en een hoge resolutie PDF van de omslag, inclusief afloop en snijtekens. Houd rekening met de rugdikte van het proefschrift, deze berekent u hier.

Werken in Word

U kunt uw proefschrift gewoon in Word maken, mits u onderstaande regel in acht neemt:

 • Lever ieder hoofdstuk als een apart document aan (.doc/.docx). Geef in de bestandsnaam duidelijk aan om welk hoofdstuk het gaat (bijvoorbeeld: hoofdstuk1.docx);
 • Maak duidelijk (en consequent) onderscheid tussen koppen, subkoppen en reguliere tekst. Doe dit bijvoorbeeld zo:
  • Hoofdkop – lettergrootte 14, bold/dikgedrukt;
  • Subkop – lettergrootte 11, bold/dikgedrukt;
  • Sub-subkop – lettergrootte 11, italic/cursief;
  • Reguliere tekst – lettergrootte 11 regular/normaal;
 • Plaats afbeeldingen en figuren in het document op de plek waar deze moet komen, maar lever de afbeeldingen ook los aan in een zo hoog mogelijke resolutie.

Wat moet ik allemaal aanleveren?

Voor een vlotte verwerking van uw proefschrift, is het natuurlijk belangrijk dat wij alle onderdelen van uw proefschrift zo snel mogelijk compleet hebben. Controleer aan de hand van onderstaande checklist goed of u alle benodigde informatie heeft verzameld. Ieder onderdeel kunt u wederom als een los Word-document aanleveren.

BINNENWERK

Colofon
Titelpagina van Universiteit
Inhoudsopgave
De individuele hoofdstukken, denk ook aan:

Titelpagina’s
Afbeeldingen en figuren ook los aanleveren
Referenties/eindnoten

Samenvattingen (Engels en Nederlands)
Publicatielijst
Dankwoord
Curriculum Vitae
Bijlagen

OVERIG

Afbeeldingen voor de omslag
Tekst voor op de omslag (voorkant, rug en achterkant)
Tekst voor de uitnodigingen
Stellingen

 

 

Vraag een offerte aan bij Proefschriftenprinten.nl


Uw proefschrift drukken voor een scherpe prijs? Via het offerteformulier geeft u de oplage en het aantal pagina’s door. Binnen één werkdag ontvangt u een persoonlijke prijsopgave.

Ik wil een offerte aanvragen

Ons kantoor
Kelvinstraat 27
6716 BV EDE
Routebeschrijving

© 2017 - Alle rechten voorbehouden - Proefschriften Printen