Proefschrift vormgeven

Bij een proefschrift gaat alle aandacht uit naar de inhoud. De vormgeving is altijd van ondergeschikt belang. Niettemin is het belangrijk om ook goed na te denken over de opmaak van uw proefschrift. Een goede opmaak zorgt voor een professionele uitstraling en het bevordert de leesbaarheid van uw proefschrift.

Proefschrift vormgeven: de omslag

Maak een sterke eerste indruk. Zorg voor een passende en professionele omslag. U kunt zelf een omslag aanleveren, maar u kunt dat ook door onze grafische ontwerpers laten doen, gratis!

Een omslag laten ontwerpen door Proefschriftenprinten.nl

Wanneer u uw proefschrift laat drukken bij Proefschriftenprinten.nl, dan kunt u kosteloos een omslag laten ontwerpen door een van onze vormgevers. U maakt in dat geval uw wensen kenbaar op het gebied van stijl, kleurgebruik en inhoud. Daarnaast zijn voorbeelden die u aanspreken uiteraard ook erg behulpzaam.

Zelf een omslag aanleveren

Wilt u zelf het ontwerp van de omslag verzorgen, dan is dat natuurlijk mogelijk. Zorg er in dat geval voor dat de bestanden voldoen aan onderstaande richtlijnen.

Formaat omslag – Het formaat van de omslag is eenvoudig uit te rekenen. Het proefschrift zelf is 170 x 240 mm. De volledige omslag is dan dus het dubbele hiervan (vóór- en achterkant) + de rugdikte, oftewel (340 mm + rugdikte) x 240 mm. Verder dient u rekening te houden met een extra 3 mm afloop rondom.

De rugdikte – De rugdikte is afhankelijk van het aantal pagina’s. Hier kunt u zelf eenvoudig uitrekenen hoe groot de rugdikte van uw proefschrift is.

De uitnodiging – De uitnodiging drukken wij op hetzelfde vel als de omslag. Doorgaans wordt het ontwerp van de omslag doorgetrokken naar de uitnodiging. Indien u het ontwerp voor de uitnodiging ook zelf aanlevert, dan kunt u de volgende afmetingen gebruiken: 70 x 240 mm + 3 mm afloop rondom extra.

Aanleveren – Lever uw ontwerpen aan als een hoge-resolutie-PDF, inclusief afloop en snijtekens.

Template downloaden
Maakt u of uw vormgever gebruik van Adobe InDesign? Download dan ons handige template voor de omslag + uitnodiging.

indd_icon

Proefschrift vormgeven: het binnenwerk

Veel tekst, tabellen, grafieken en afbeeldingen; het kan al snel leiden tot een onoverzichtelijk geheel. Neem daarom de tijd om tot een goede opmaak van uw proefschrift te komen. U kunt dit ook uitbesteden aan een van onze vormgevers.

Binnenwerk laten vormgeven door Proefschriftenprinten.nl

Heeft u zelf niet de tijd of kennis om uw proefschrift volledig op te maken? Of wilt u gewoon zeker zijn van een professioneel resultaat? Geef de volledige opmaak dan uit handen aan één van onze vormgevers.

Voor onze vormgevers is het vooral van belang dat zij alle documenten op een juiste manier krijgen aangeleverd. Hoe? Dat leest u hier: Proefschrift aanleveren.

Zelf de opmaak van het binnenwerk verzorgen

Voor hen die zelf hun proefschrift gaan vormgeven hebben wij een aantal tips en richtlijnen.

Werken in Word – Hoewel Word niet de uitgebreide opties heeft zoals een grafisch programma als InDesign, is het prima geschikt om het binnenwerk vorm te geven. Stel het papierformaat bij voorkeur gewoon in op A4, stel de marges rondom in op 2,5 cm en gebruik voor de reguliere tekst lettergrootte 12.

De marge is de afstand tussen de rand van het papier en de tekst.

U kunt het papierformaat ook direct instellen op het ware formaat: 17 x 24 cm. In dat geval stelt u de marges in op 2 cm (boven en onder) en 1,75 cm (links en rechts). Gebruik lettergrootte 9,5.

Het lettertype – Het lettertype of font heeft een groot effect op de leesbaarheid en de uitstraling van de pagina’s. De eerste keuze die u zult moeten maken: met of zonder schreef? Mét schreef zorgt voor een klassieke uitstraling, zonder schreef is strakker en modern.

U kunt niet zomaar ieder willekeurig lettertype selecteren. Met name wanneer uw proefschrift veel speciale tekens bevat, is het van belang om eerst te controleren of deze tekens aanwezig zijn binnen het lettertype.

Veelgebruikte lettertypes zijn: Helvetica, Calibri en Sabon. Onze vormgevers adviseren u overigens graag op dit gebied.

Regelafstand – De afstand tussen de regels moet niet te klein of te groot zijn. Een regelafstand van 1.2 tot 1.4 is goed leesbaar.

Afbeeldingen en figuren – Een mooie en scherpe weergave van afbeeldingen vraagt een minimale resolutie van 300 DPI.

Ook voor grafieken adviseren wij zo hoog mogelijke resolutie te hanteren, met daarbij een minimale lijndikte van 0,5.

Zwart/wit en kleur – Omdat wij proefschriften digitaal drukken, maakt het niet uit welke pagina’s in kleur zijn opgemaakt, deze kunnen willekeurig door het document verspreid zitten.

Aanleveren – Lever uw proefschrift aan als één PDF (exclusief omslag), in hoge kwaliteit/resolutie.

Template downloaden
Maakt u of uw vormgever gebruik van Adobe InDesign? Download dan ons handige template voor de inhoud van het proefschrift met daarin de juiste afmetingen, marges en afloop.

indd_icon

Benieuwd naar onze service?